Elektrische en hybride auto’s – de golf van de toekomst

Het lijkt alsof we een eeuwigheid hebben gewacht op de komst van elektrische auto’s, maar na meer valse starts dan je dit jaar op de Olympische Spelen in Londen zult zien, lijkt het erop dat de elektrische auto eindelijk een blijvertje is.

Nu moeten we beginnen met wat saaie Cars A2Z terminologie: een echte elektrische auto (EV, voor elektrisch voertuig) heeft geen benzinemotor als back-up, dus u moet erop vertrouwen dat de batterijen voldoende zijn opgeladen om u te brengen waar u heen moet. De Nissan Leaf is de bekendste (en beste) elektrische auto die momenteel te koop is.

Een reguliere hybride maakt gebruik van een elektromotor en/of een benzinemotor, afhankelijk van de omstandigheden. Je steekt de stekker niet in het stopcontact, want de accu’s laden op tijdens het rijden. Een typische reis, zelfs een korte, zal zowel elektrische als benzinekracht gebruiken om de wielen aan te drijven. De Toyota Prius is de populairste en bekendste hybride die wereldwijd te koop is.

Een plug-in hybride, elektrische auto die het bereik vergroot, is technisch gezien meer een mooie hybride dan een echte elektrische auto, hoewel hij meer als een elektrische auto rijdt dan als een gewone hybride. In de praktijk kan het een enorm verschil zijn of helemaal geen verschil, afhankelijk van hoe u de auto gebruikt. Een range-extender, of plug-in hybride zoals hij beter bekend staat, heeft een benzinemotor die kan worden gebruikt om de elektromotor aan te drijven zodra de batterijen leeg zijn, maar de benzinemotor drijft de wielen niet rechtstreeks aan*. De Vauxhall Ampera/Chevrolet Volt-tweeling is het belangrijkste voorbeeld van dit type auto, en ze claimen een brandstofverbruik in de stad van 300 mpg (ja, dat is driehonderd. Geen typefout!)

Een auto die op een elektromotor rijdt, is meestal erg stil (griezelige stilte of een verre brom in plaats van een duidelijk hoorbare benzinemotor) en soepel (geen trillingen van motor of versnellingsbak). De reactie van de auto vanuit stilstand is zowel onmiddellijk als krachtig, aangezien elektromotoren onmiddellijk enorme hoeveelheden koppel genereren. Ze zijn van buitenaf zo stil dat de EU overweegt om in de toekomst hoorbare waarschuwingen verplicht te stellen, omdat voetgangers een elektrische auto simpelweg niet horen aankomen.

Qua opwindend rijgedrag zijn elektrische auto’s meestal niet briljant, dat moet gezegd worden. Ze hebben de neiging erg zwaar te zijn en hebben meestal banden en wielen die gunstiger zijn voor de economie dan voor het rijgedrag. Maar als woon-werkverkeer in de stad zijn ze pittig en efficiënt. Bovendien genereren ze minder geluid, warmte en vervuiling in de straat, dus een file van Nissan Leafs in de stad zou een stuk aangenamer zijn voor passerende voetgangers.

De batterijen van een typische elektrische auto geven hem slechts voldoende actieradius voor een paar kilometer (hoewel een echte elektrische auto een groter batterijpakket zal hebben omdat er niet ook een benzinemotor en brandstoftank in hoeven te passen), dus gebruiken de auto’s verschillende betekent om de batterij tijdens het rijden op te laden. Meestal gaat het om het omzetten van kinetische energie van uitrollen en remmen naar elektrische energie om op te slaan in de batterijen. De Fisker Karma heeft zelfs zonnecellen in het dak om ook de batterijen op te laden.

Een langere reis betekent echter onvermijdelijk dat de batterijen leeg raken. In een volledig elektrische auto betekent dat dat je moet stoppen en de batterijen moet opladen, dus hopelijk heb je ergens in de buurt van een stopcontact geparkeerd en heb je enkele uren om iets anders te doen. Bij een hybride start de benzinemotor om het vermogen te leveren. In een gewone hybride zoals een Prius wordt de auto in feite een gewone benzineauto, zij het met een vrij ondermaatse motor die een zware auto voortduwt, zodat hij niet snel is. In een ‘range extender’ zoals de Ampera/Volt levert de benzinemotor energie aan de elektromotor om de wielen aan te drijven, wat efficiënter is in zowel prestaties als economie. Afhankelijk van hoe u rijdt, kan eventuele extra energie van de benzinemotor worden gebruikt om de accu’s weer op te laden, zodat de auto na het opladen mogelijk weer overschakelt op elektriciteit.

Dus wat betekent dit in de echte wereld?

Welnu, hoeveel van het volgende rijdt u? We gaan er hier vanuit dat de accu’s volledig zijn opgeladen als je op pad gaat.

Korte ritten (<50 mijl tussen oplaadbeurten).

Dit soort ritten zijn ideaal voor elektrische auto’s en plug-in hybrides, omdat de accu’s de hele reis aankunnen en ook nog wat opladen tijdens het rijden. Een gewone hybride zal nog steeds de benzinemotor moeten gebruiken, hoewel hoeveel afhangt van hoe je ermee rijdt en hoeveel lading hij onderweg kan krijgen.

Gemiddelde ritten (50-100 mijl tussen oplaadbeurten).

Dit zijn het soort ritten dat EV-bestuurders veel stress bezorgt, omdat de verkeersomstandigheden kunnen betekenen dat je zonder energie komt te zitten voordat je bij je oplaadpunt bent. Een plug-in hybride of gewone hybride volstaat, want die kan een beroep doen op de benzinemotor.