Welke voeding heb ik nodig?

In onze wereld van vandaag wordt de kwaliteit van een personal computer vaak alleen gemeten aan de hand van de processorsnelheid, geheugencapaciteit en ruimte op de harde schijf en voor gamers de kwaliteit van de videokaart. Soms trekt de computermonitor wat aandacht, vooral als deze een LCD-scherm heeft. Zelden denken we echter aan een computer aan de stroomvoorziening. En zelden geven we ze een upgrade, zelfs als we elk ander computeronderdeel hebben geüpgraded.

Maar als de stroomvoorziening kapot gaat of niet meer werkt, moeten we er even over nadenken, of we hebben geen computerperiode. De enige oplossing is een vervanging van de voeding.

Er zijn veel computervoedingen verkrijgbaar in computerwinkels, dus het zou niet moeilijk moeten zijn om er een te vinden. Het vervangen van uw voeding door een nieuwe eenheid zou ook gemakkelijk moeten zijn. Het moeilijkste is het selecteren van de voeding die uw computer nodig heeft. Er zijn verschillende soorten voedingen en elk heeft andere specificaties. Om ervoor te zorgen dat uw computer goed werkt, moet deze zijn uitgerust met de juiste.

Er zijn twee basiszaken waarmee u rekening moet houden wanneer u een nieuwe voeding voor uw computer koopt: stroomvereisten en de vormfactor van de voeding.

Benodigd vermogen

Moderne voedingen hebben vermogens die variëren van 200 watt tot 500 watt. Voordat u een nieuwe voeding aanschaft, moet u eerst weten hoeveel stroom elk van de componenten van uw computer nodig heeft. Deze stroomvereisten zijn meestal te vinden op de labels van de componenten zelf. Door deze getallen bij elkaar op te tellen, heb je een goede schatting van het vermogen dat je nieuwe voeding zou mozten hebben.

Koop in het algemeen nooit een voeding met uitgangsvermogens die lager zijn dan uw schattingen. U moet ook geen apparaten kopen met een te hoog vermogen, omdat het meeste van dit vermogen gewoon verspild zou zijn.

Vormfactor

De standaardvormfactor die tegenwoordig op de meeste dc-voedingen voedingen wordt gebruikt, is de ATX-vormfactor. Niet alle voedingen maken echter gebruik van deze standaard. Als u een oudere pc heeft, moet deze een voeding in de AT-vormfactor gebruiken. Er zijn tegenwoordig ook minder gebruikelijke vormfactoren, zoals de TFX- en BTX-vormfactoren. Voordat u een nieuwe voeding aanschaft, moet u eerst bepalen welke vormfactor op uw pc past, anders kunt u deze niet gebruiken.